fbpx

INSIGHT – un fenomen existential

Încet, încet, fără să-mi dau seama, mi-am creat un obicei ca după ce mă scol la 4, la 5, sau la 6 dimineața, să fac ceva ‘neproductiv’: citesc 30 de minute din Bhagavad Gita Home Study a lui Dayananda Saraswati, ascult musică inspirantă – în general bhajan-uri, câteodata ascult icaros ale indienilor Shipibo din Amazon, fotocitesc, ascult maestrii pe youtube, si văd chiar filme inspirante.

Azi l-am ascultat pe Osho vorbind despre Lao Tzu, și l-am auzit explicând ce este un “INSINGT”.  Ascultându-l am înteles și mai bine de ce am scris cartea pe care am scris-o și firul roșu pe care este împletită, și anume: cartea mea este o succesiune de ‘insight’-uri.

Dar ce este un ‘insight’?

Osho spune:

“INSIGHT is
not a doctrine,
not a philosophy,
not a religion,
because it is not intellectual at all, it is existential.

The man who is speaking in it is not speaking as a mind, he is not speaking as himself either, he is just an empty passage for existence itself to say something through him.” (Cine comunică prin insight nu vorbeste ca minte, nici ca el însusi, ci este doar un pasaj, o trecere goală, astfel încât existența însăsi să spună ceva prin el.)  English – Osho speech on Lao Tse (Tao The Golden Gate)

Unii oameni care au citit cartea mea au spus că este “empowering and inspiring”, am primit felicitări și mulțumiri, unii o țin în geantă deschizând-o oridecâteori au nevoie să le fie reamintită puterea pe care o au, alții au primit cartea de la mine și nici  nu au deschis-o pentru că “nu au timp”, iar alții cred că este despre ……“angoasele” … mele.

Nu aș fi putut scrie cartea dacă nu aș fi participat in ritualuri cu Ayahuasca in 2012. Luând Ayahuasca am retrăit angajamentul (commitment) pentru contribuție pe care îl am, și din el am primit incalculabilul curaj să pun pe hârtie ceea ce nu avea să fie niciodată pus pe hârtie altfel, și anume viața mea ca o înșiruire de ‘insight’-ri care au venit prin mine transformandu-mă, cu imens potențial de transformare și pentru altii – care pot să le audă.

Curajul acesta îmi apare în minte ca un fel de ceva foarte mare și vine dintr-un loc necunoscut, ca o intensă prezență altruistă ce nu poate fi exprimată prin cuvinte ci doar prin fapte.

Ce a primat pentru mine, înca odata, a fost absolutul și incontestatul angajament  pentru contribuție. Doar acesta m-a facut să trec peste judecata că ce am scris poate cădea pe urechi ‘surde’, că tot felul de minți nu vor întelege și tot ce vor percepe va fi doar din perspectiva poveștilor (‘angoaselor’ cum spunea o doamnă mai deunăzi).

Osho exprimă aceasi idee astfel: “Because even if it is beautiful to communicate many people are bound to miss. It would not fall into the right hands but also many of the right hands would be left empty.

Wrong people will always remain wrong, but the right people would be missing something, which can transform their being.”

Comments are closed.